Festivalis „Ateities maistas 2224“

Maisto dizaino festivalis vaikams "Ateities maistas 2224 - Ką valgo kūrybiškas žmogus?"

Nuo  spalio 27 d.  iki  lapkričio 10 d.  Nacionalinėje dailės galerijoje vyks  Maisto dizaino festivalis vaikams, kviečiantis diskutuoti apie maisto ateitį, vartotojiškumą, tvarumą ir ekologiją. Festivalio metu, šiuolaikinis menas, moksliniai tyrimai bei kūrybiniai procesai susijungs į daugiadalykę programą, kviesiančią dalyvius per paskaitas, dirbtuves ir meninę instaliaciją apmąstyti, kokį maistą ir kaip vartosime ateityje.

Festivalis kviečia diskutuoti, ar maistas gali skatinti meno, mokslo ir technologijų sintezę. Kviečia apmąstyti mūsų kasdienių pasirinkimų svarbą ir įsivaizduoti, kokį vaidmenį maistas atliks ateities pasaulyje: kaip jis maitins mūsų kūnus, įkvėps mūsų protus ir formuos mūsų kultūrą.


 

Festivalio programa

Spalio 27 d. 12 val. - Festivalio atidarymas

Festivalio "Ateities maistas 2224. Ką valgo kūrybiškas žmogus?" atidarymas kvies susitikti su kūrėjais ir leistis į kelionę po kūrybiškumo ir fantazijos pasaulį. Vaikai galės tyrinėti, eksperimentuoti ir atrasti, koks bus ateities maistas.

 


 

Paskaitos moksleiviams ir mokytojams 

Paskaitos vyks NDG Auditorijoje. Vietų rezervacija ČIA  

Lapkričio 5 d. 13 val. - Grožis ir medžiaga

  • Viktorija Eisinaitė  (KTU docentė) -  "Kas lemia, kokį maistą mes renkamės?"
    KTU docentė Viktorija Eisinaitė aptars, kaip maisto išvaizda, kvapas, tekstūra ir skonis formuoja mūsų pasirinkimus. Moksliniai atradimai leis geriau suprasti sveikesnius mitybos sprendimus.

  • Julija Skudutytė  (menininkė) -  "Purvo grožis"
    Julija Skudutytė gilinsis į paradoksus tarp dvasingumo ir vartotojiškumo, nagrinėdama, kaip yrančios atliekos ir objektai gali tapti grožio išraiška jos akvarelių darbuose.

  • Rasmelė: Rasa Balčiūnaitė ir Amelija Grigaitė  -  "Vaikų valgymo patirtys"
    Rasmelės iniciatorės kalbės apie vaikų maisto pasirinkimus mokyklose ir pristatys savo tyrimus bei diskusiją apie tvaresnės mitybos perspektyvas.

  • Deividas Juozulynas ir Denis Orlenok (DESDORP)  -  "Savitarnos kasos dizainas"
    Dizaineriai atskleis, kaip savitarnos kasų technologijos keičiasi ir kokią įtaką turi vartotojų elgsenai bei ateities apsipirkimui.

Lapkričio 6 d. 13 val. - Būties kaita

  • Prof. Milda Keršienė  (KTU) -  "Maistas pilve"
    Maisto sudėtis ir jos poveikis virškinimo procesams bei sveikatai bus aptariami paskaitoje apie virškinimo mokslinius tyrimus.

  • Tauras Stalnionis  (dizaineris ir šefas) -  "Maistas ir menas"
    Tauras kalbės apie tai, kaip maistas gali virsti spektakliu, jungiančiu teatrą ir gastronomiją, siekiant sukurti unikalius pasakojimus.

  • Laura Kaziukonienė  (Super Garden įkūrėja) -  "Kosminės virtuvės paslaptys"
    Laura dalinsis savo kelione nuo vaikų pusryčių iki astronautų užkandžių kūrimo, atskleisdama kosminės gastronomijos paslaptis. 

Lapkričio 7 d. 13 val. - Tvarumas ir ekologija

  • Dr. Ina Jasutienė  (KTU) -  "Maisto švaistymo problema"
    Dr. Jasutienė analizuos, kaip maisto švaistymas veikia planetą ir kokios inovacijos padės sumažinti švaistomų maisto produktų kiekį.

  • Aistė Miliūtė  (vandens someljė) -  "Vanduo - gyvybės šaltinis"
    Aistė kalbės apie vandens svarbą sveikatai ir jo sąmoningo pasirinkimo įtaką tvaresnei ateičiai.

  • Deivydas Praspaliauskas  (Amandus restorano šefas) -  "Tvarių sprendimų restoranų versle"
    Deivydas dalinsis tvarios restoranų praktikos įžvalgomis ir patarimais, kaip tausoti gamtą namų virtuvėje.

 


 Kūrybinės dirbtuvės

 Registracija į dirbtuves ČIA

  • "3D maisto spausdinimas" / KAUNAS (Lapkričio 4-6 d., 11:00-12:30 val.)
    Viktorija Eisinaitė iš KTU supažindins su naujausiomis 3D maisto spausdinimo technologijomis ir galimybėmis

  • "3D masės eksperimentas" / VILNIUS (Lapkričio 5-6 d., 11:00-12:15 val.)  Paulius Čerkauskas ves dirbtuves, kur vaikai ir tėvai kurs 3D skulptūras iš natūralių užpildų.

  • "Maisto skulptūros"  / VILNIUS  (Lapkričio 5-6 d., 17:30-19:00 val.) Dizaineris Tauras Stalnionis kvies kurti skulptūras iš maisto, aptariant valgymo kultūros ir meno sąsajas.

  •  "Skrandžio sudėtis"  / VILNIUS  (Lapkričio 7 d., 17:30-19:00 val.) Menininkas Marijonas Verbel skatins vaikus tyrinėti maisto sudėtį per audimo techniką, išreiškiant kūrybiškumą.


 

Meninė instaliacija 

Per daugiau nei mėnesį trukusį kūrybinį procesą buvo sukurta 150 kv. m. ekspozicija, kurioje eksponuojami vaikų ateities maisto konceptai, Julijos Skudutytės akvarelės ir Tauro Stalnionio dizaino tyrimo rezultatai apie Indijos gatvės maistą.

Instaliacijos architektūrą kūrė Vilniaus humanistinės mokyklos moksleiviai.

 


 

Festivalio kūrybinė komanda:

  • Veronika Guželytė  - festivalio kūrėja ir kuratorė
  • Rasa Balčiūnaitė ir Amelija Grigaitė  - festivalio kūrėjos
  • Laura Kuršvietytė  - architektė
  • Norbertas Hinc  - architektas dizaineris
  • Birutė Bikelytė - grafikos dizainerė
  • Eglė Nedzinskaitė - NDG edukacinių programų kuratorė
  • Kipras Šumskas  - kūrybinio mąstymo lektorius
  • Marijonas Verbel  - tekstilės menininkas ir edukatorius
  • Tauras Stalnionis  - dizaineris ir šefas
  • Karolina Petraitytė  - produkto ir paslaugų dizainerė
  • Viktorija Eisinaitė  - maisto mokslininkė

 


 Partneriai:  Vivita, KTU, Nacionalinė dailės galerija, Vilniaus Humanistinė mokykla, Amandus, Desdorp.

Rėmėjai:  Akvilė,  Super Garden,  Lonas,  Pušinis namas,  Citma,  Denateksa,  Toke.lt,  3D Creative

 


Būtina registracija į paskaitas ir kūrybines dirbtuves: https://www.rasmele.com

Daugiau informacijos apie festivalio iniciatyvą: https://www.rasmele.com 

Daugiau informacijos suteiks: NDG edukacinių programų kuratorė Eglė Nedzinskaitė, el. paštu: egle.nedzinskaite@ndg.lt

 

NDG
2024 10 27

12:00

Festivalis

Maisto dizaino festivalis vaikams "Ateities maistas 2224. Ką valgo kūrybiškas žmogus?"

Nuo spalio 27 d. iki lapkričio 10 d. Nacionalinėje dailės galerijoje vyks Maisto dizaino festivalis vaikams, kviečiantis diskutuoti apie maisto ateitį, vartotojiškumą, tvarumą ir ekologiją. Festivalio metu, šiuolaikinis menas, moksliniai tyrimai bei kūrybiniai procesai susijungs į daugiadalykę programą, kviesiančią dalyvius per paskaitas, dirbtuves ir meninę instaliaciją apmąstyti, kokį maistą ir kaip vartosime ateityje.

Festivalio atidarymas ir susitikimas su jo rengėjais vyks spalio 27 d., 12 val. Nacionalinės dailės galerijos šiauriniame vestibiulyje.