2023 12 14 - 2024 03 03

Simona Žemaitytė

Simona Žemaitytė
Vis dar meilė besaikiam gyvenimui

Parodoje pristatomi du menininkės ir filmų režisierės Simonos Žemaitytės videodarbai. Filmuose, kurtuose Paryžiuje ir Londone prieš pasaulinę pandemiją ir po jos, tyrinėjamos žmogaus fantazijos, išgyventos patirtys ir tai, ką iš tikrųjų reiškia būti savo siekiamo gyvenimo projekto viduje. Ekrane istorijos pasakojamos judesiais ir pokalbių fragmentais, o kūnai čia tampa išgyventų patirčių ir vaizduotės peizažais.

,,Besaikė meilė" - tai urbanistinė opera ,,juodojoje dėžėje", kurioje kalbama apie meilę, intymumą ir įvairovę. Videodarbas filmuotas po pirmosios pandemijos bangos, 2021 m. vasarą Londone. Jame ieškoma galimybių pasakoti istorijas per kūnišką atlikėjų subjektyvumą. Penki herojai dalijasi savo išgyvenimais, kas jiems yra įsimylėjimas, seksas, ką reiškia vengti ryšio ir būti priklausomam. Kartu su kompozitoriumi Uranu Apaku ir choreografe Tania Soubry per judesį, pokalbius ir muzikinę improvizaciją atlikėjai tyrinėja pažeidžiamumą, skirtingumą ir ieško naujų būdų megzti ryšį su savimi ir kitais.

Filmas ,,Natiurmortas" kurtas drauge su Jacques'o Lecoqo fizinio teatro aktoriais. Jis yra Žemaitytės doktorantūros tyrimo ,,Mirtis, mirimas ir vaizduotė" dalis. Idėjų filmui autorė sėmėsi iš literatūros apie paliatyviąją slaugą, orientuotą į pacientą - mirtis čia suvokiama kaip perėjimo forma, procesas, o ne įvykis. Spekuliatyvioje scenoje netolimos ateities tyrėja Glory atlieka interviu su nemirtingais žmonėmis. Ji nori sužinoti, kokios yra jų nemirtingumo projekto klaidos. Matome, kad šiame projekte dalyvaujantys žmonės yra įstrigę įvairiose mirties stadijose.

Žemaitytė (g. 1984) - lietuvių menininkė, filmų kūrėja. 2023 m. Vilniaus dailės akademijoje ji apgynė meno daktaro disertaciją. Jos darbai eksponuoti įvairiose parodose ir demonstruoti festivaliuose, tarp jų Oberhauzeno trumpųjų filmų festivalyje, BAFTA filmų programoje, Kauno bienalėje, galerijose ,,Meno parkas" Kaune, ,,Centrala" Birmingame, ,,Kasa" ir ,,Galata Perform" Stambule, Šiuolaikinio meno centre Vilniuje ir kt.

Organizatorius Nacionalinė dailės galerija, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus

Projektą finansuoja LATGA, Lietuvos kino centras, Lietuvos kultūros taryba

Rėmėjas galerija "Meno parkas"