2023 07 12 - 07 23

Ray Bartkus I Žilvinas Kempinas

1/2

Ray Bartkaus ir Žilvino Kempino instaliacijos

Ray Bartkaus instaliacija "Sodai" (2018) buvo skirta paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį ir pristatyti Lietuvą Jungtinėse Amerikos Valstijose. Per septynis mėnesius instaliacija pasirodė skirtinguose JAV miestuose: Vašingtono traukinių stotyje, Čikagos viešojoje bibliotekoje, Filadelfijos meno centre "Kimmel", Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke ir Niujorko Federalinių rūmų memorialiniame muziejuje. Bartkus lietuviškoje kaimo troboje užgimusį, šiaudo įkvėptą sodą transformavo į aliuminio ir LED šviesų struktūrą, kuri visa jėga išsiskleidžia moderniuose šiuolaikinio pasaulio pastatuose. Šis kūrinys yra Mo muziejaus nuosavybė.

Žilvino Kempino kūryba labiausiai atpažįstama iš variacijų magnetine video juosta. Trapios ir efemeriškos, tačiau hipnotizuojančios juostelės menininko instaliacijose tampa talpiu abstrakčiu įvaizdžiu, kurį galima apmąstyti įvairiausiuose kontekstuose, pradedant magnetine juostele kaip šiuolaikinio informacijos pertekliumi grįsto pasaulio metafora ir baigiant amžius skaičiuojančiomis filosofinėmis ir estetinėmis kategorijomis, kuriose apmąstomas lengvumo ir takumo grožis ir jėga. NDG eksponuojama instaliacija "Liepsnojanti juosta" (2021) priklauso šių darbų serijai. Kūrinys yra Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus nuosavybė.

Ray Bartkus gimė Vilniuje, studijavo grafiką Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 1991 m. gyvena Niujorke. Kuria įvairias medijas įtraukiančius šiuolaikinio meno kūrinius, kuruoja šiuolaikinio meno projektus. Jo kūriniai buvo eksponuoti parodose Lietuvoje, JAV, Europos šalyse.

Žilvinas Kempinas gimė Plungėje, studijavo tapybą Vilniaus dailės akademijoje ir naująsias medijas Niujorko universiteto Hunterio koledže. Nuo 1997 gyvena Niujorke. Kūriniai eksponuoti Lietuvoje, JAV, daugelyje Europos šalių. Jis taip pat dalyvavo prestižinėse tarptautinėse parodose (Manifesta 7 Bolzano, 2008, Liverpulio bienalėje 2010, Jokohamos trienalėje 2011, ir kt.); 2009 atstovavo Lietuvai Venecijos bienalėje.